Waarmee zet je koffie

Waarmee zet je koffie

Koffie kun je op veel verschillende manieren zetten. Kies een manier die bij jouw levensstijl past, maar ook waar je tijd, budget en motivatie voor hebt. Onthoud dat een van de belangrijkste factoren voor goede en lekkere koffie uiteindelijk de boon is die je gebruikt.

Wanneer je koffie gaat zetten, gebruik dan het liefst verse koffiebonen, die je kort voor gebruik maalt. Na het malen van de koffie verliest de koffie binnen een kwartier al een groot deel van zijn smaak. Heb je thuis geen koffiemolen? Bewaar dan de koffie in de originele verpakking in een donkere afgesloten bus, op een niet te warme plek, maar zeker niet in de koelkast!

Koffiebonen kun je het beste in een gesloten zak in de diepvries bewaren, zodat er geen zuurstof bij komt. Zuurstof tast namelijk de boon aan, waardoor deze zijn aroma verliest en uitdroogt. In de diepvries kun je de boon nog een half jaar ongeveer bewaren.

Als je dan je koffie gemalen hebt, kies je jouw favoriete zetwijze.

Percolator

De percolator vind je in iedere Italiaanse keuken terug. Dit kleine apparaatje kun je gebruiken voor het zetten van 1 tot 6 koppen koffie, en gebruik je op het gasfornuis. Je doet wat filterkoffie in de houder, vult de gewenste hoeveelheid water bij, en dan is het wachten. Na verloop van tijd gaat het water koken, en borrelt het omhoog door de koffie, en komt het in het reservoir. Na even afkoelen is de koffie lekker te drinken!

Filterkoffie

Doe de gemalen koffie in een koffiefilter en doe de juiste hoeveelheid water in de machine. Zet de machine aan en wacht tot je koffie gezet is.

Espressomachine

Doe de juiste hoeveelheid gemalen koffie in de filterhouder en zorg dat de machine (en filterhouder) warm zijn! Je filterhouder moet droog en schoon zijn voor je deze gebruikt. Spoel hem niet af onder de kraan, want dan spoel je meteen de oliën weg van de vorige zetbeurt. Tevens is je filterdrager dan nat, waardoor je koffie meteen ‘gaat werken’. Spoel je zetgroep schoon en duw de filter in de zetgroep. Zorg voor pre-infusie en daarna laat je het water door de filter stromen. Na 25-30 seconden heb je een perfecte espresso, klaar voor diverse andere bereidingen (latte, cappuccino, americano).

Opschenken / Chemex

Zorg dat je water op de juiste temperatuur is, ongeveer 80 graden. Doe de gewenste hoeveelheid in een filter en giet langzaam een beetje water op het midden. Laat het even opborrelen. Na verloop van tijd giet je er telkens kleine beetjes water bij. Je koffie zal ‘slow’ door het filter heen druppelen. Maak draaiende bewegingen als je schenkt.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De waardering van bonomi-koffie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 21 reviews.