Wat je aan koffie kunt verprutsen

5 oktober 2019

De smaak van je koffiebonen is zo delicaat dat je er heel wat aan kan verprutsen. Daarom belichten we enkele valkuilen bij het zetten van een lekker bakkie troost.

Gebruik nét niet kokend water

Hey, zet de kraan is niet te heet! Koffie kan geen kokend water verdragen. Daar wordt koffie zurig en bitter van. Laat je waterkoker een 50-tal seconden staan nadat ie gekookt heeft. Pas dan is hij op de juiste temperatuur. 

Maal koffie à la minute

Bespaar geen tijd door koffiebonen op voorhand te malen. Maal liever à la minute zodat de bonen niet worden blootgesteld aan zuurstof, warmte en vocht. Factoren die invloed hebben op de smaak van je koffie. 

Kies de juiste koffiemolen

Een molen met mesjes maalt de specifieke smaak van je bonen weg. Door de draaibewegingen verhitten de mesjes en roosteren ze de bonen. Dit vermijdt je door te kiezen voor molens met keramische maalschijven. De schijven verhitten minimaal en doen niets af aan de bonensmaak. 

Warm koffie niet op

Wie heeft er al eens koffie opgewarmd in de microgolf? Die persoon merkte beslist een bittere smaak op! Verwarmde koffie verandert van aroma. Hetzelfde geldt voor koffie bewaard op een hete plaat. Het doet afbreuk aan de smaak. Schenk zo vlug mogelijk de koffie uit en gebruik een thermoskan. 

Laat je koffie niet koud worden

Koude koffie? Vergelijk het met Coca Cola zonder gas! Het smaakt niet zoals het hoort. Afgekoelde koffie kan je zelfs zuur komen te staan. De toegenomen zuurtegraad is verre van optimaal je spijsvertering en kan maagzuur veroorzaken. 

Laat ook je kopje niet koud worden

Doe je hete koffie in een koud kopje? Het koelt onmiddellijk af! En ja, ook dit doet het zuur opbreken. Spoel de kop daarom even met niet kokend water en droog het af. Zo is je kopje opgewarmd voor het zwarte goud dat komen gaat. 

Verzorg je koffiezetapparaat

Je verdient maar zo lekkere koffie als jij jouw koffieapparaat verzorgt! Reinig en ontkalk het apparaat regelmatig. Een proper apparaat behoudt de prettige en delicate smaak van je koffie. 

Zet koffie met kalkloos water

Het ontkalken van je koffiezet heeft maar zin als je koffie zet met kalkloos water. Kies voor bronwater van bijvoorbeeld Mont Roucous of gefilterd water. Het zachte water vervolledigd elke koffie!

Strooi niet met suiker

Strooi geen kilo’s suiker in je koffie! Probeer koffie zo puur mogelijk te drinken. Pas dan geniet je van de goede eigenschappen van het zwarte goedje. Door de aanwezige antioxidanten beïnvloedt koffie je bloedsuikerspiegel positief. Suiker zorgt voor het tegenovergestelde effect. 

Strooi niet met je koffie

Bewaar je koffie op gepaste wijze en laat niets van de smaak verloren gaan! Je doet dit door een geopende verpakking veilig in te blikken op een donkere plaats. In een koffieblik wordt de koffie niet blootgesteld aan zuurstof, vocht of warmte. 

Wij worden alvast warm van het idee van een lekker bakkie troost. Jij ook?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van bonomi-koffie.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 17 reviews.