Als je aan koffie denkt, dan is er een grote kans dat je aan Italië denkt. Italië is misschien ook wel dé grootste producent van koffie. Espresso, cappuccino, macchiato: het komt allemaal uit Italië. Omdat Italië als de specialist is op gebied van koffie, vind je veel verschillende soorten Italiaanse koffiebonen op de markt. Mensen denken vaak dat deze erg sterk zijn, maar dat is niet altijd het geval. Italiaanse koffiebonen worden meestal iets langer geroosterd dan de bonen uit andere landen voor ze worden gebruikt om koffie van te maken. Hierdoor krijgen ze die heerlijke rijke smaak krijgen waar Italiaanse koffie om bekend staat.
60 verschillende soorten koffie
Er zijn meer dan zestig verschillende soorten koffie. Hiervan worden er maar heel weinig gebruikt om koffie te maken. In Italië worden zeven soorten koffiebonen gebruikt. Desondanks zal je er voornamelijk maar twee tegen komen: de arabicabonen en de robustabonen.
De meest gedronken koffie is gemaakt van arabica koffiebonen; maar liefst 70 procent van de koffiebonen op de markt zijn arabica bonen. Deze koffiebonen komen van de arabicaplant, die oorspronkelijk uit Ethiopië komt, maar ook veel te vinden is in andere midden-Afrikaanse landen en Azië. Italiaanse koffiebonen komen meestal uit Brazilië of Colombia. De arabica-plant groeit in gebieden met een mild klimaat, op extreme hoogtes van 1500 meter. Hierdoor is de opbrengst lager dan van andere koffieplanten en zijn deze bonen vaak duurder. Toch zijn de arabicabonen de favoriet. Koffieplanten maken cafeïne aan om zichzelf te kunnen beschermen tegen parasieten en ziektes, maar op extreme hoogtes is dit minder het geval. Hierdoor bevat arabica koffie minder cafeïne. Arabica koffie heeft een milde, zachte, en aromatische smaak, wat perfect is voor de perfecte Italiaanse espresso.
Robusta koffiebonen
De robusta koffiebonen komen van planten die origineel uit midden-Afrika komen. Tegenwoordig zijn Robusta koffiebonen ook in Zuid-Amerika te krijgen. In tegenstelling tot de arabicaplant groeit de robustaplant op de grond en in veel verschillende klimaten. Hierdoor zijn de robustabonen in grotere hoeveelheden te verkrijgen. De robustabonen zijn enigszins bitter. Dit komt doordat de planten meer cafeïne aanmaken. Ze hebben dus een sterkere en scherpere smaak.
Als je Italiaanse koffiebonen koopt, zal je vaak puur arabicabonen krijgen of een melange. Bijvoorbeeld de Bonomi Blu, een 100% Arabica koffiebonen (maar ook verkrijgbaar in gemalen filterkoffie en Nespresso cups) van de beste kwaliteit bonen. Over het algemeen zijn melanges vaak 70 of 80 procent arabicabonen en 30 of 20 procent robustabonen. Doordat de arabicaboon erg zacht van smaak is en de robustaboon juist scherp kan je hierdoor een zeer uitgebalanceerde smaak krijgen waar veel mensen van houden.
Als je jouw koffie liever wat sterker hebt, probeer dan eens voor de verrassende Bonomi Bossanova. Dit is een 100% Robusta koffie, uit de regenwouden van Brazilië. Perfect voor een cappuccino! En heb je liever een koffie met helemaal geen cafeïne, dan hebben we onze speciale Bonomi Decaf. In deze blog lees je meer over hoe dat zit!