Jouw koffiekeuze
✅ Koffiebonen rechtstreeks uit Italië  ✅ Gratis verzending boven €50  ✅ Veilig betalen met iDeal  ✅ Van Robusta tot Arabica  ✅ Premium & 100% fairtrade

Koffie dranken – alle soorten

Espresso (de basis)

Een espresso is een bepaalde hoeveelheid koffie waarbij een minimale hoeveelheid water wordt gebruikt om de koffie mee te zetten. Dit resulteert in een 25 tot 30ml vloeibaar goud. Met een espresso ben je in staat om heel goed de verschillende smaken in de koffiebonen te proeven en daarom een echte must voor liefhebbers. De espresso is voor veel dranken de basis te noemen als het gaat om de hoeveelheid koffie en water.

Doppio

De meest simpele omschrijving van een doppio is dat het een dubbele espresso is, dus 2 espresso in hetzelfde glas. Maar dan dat is het ook niet.

Ristretto

Bij het maken van een ristretto houd je exact dezelfde methode aan als een espresso. Dus de hoeveelheid tijd en koffie om het te maken zijn hetzelfde alleen de hoeveelheid water dat wordt gebruikt is weer iets minder. Hierdoor krijg je een kopje genot van ongeveer 15ml.

Americano

Ontstaan in de tweede wereldoorlog waarbij de Amerikanen de Italiaanse espresso te sterk vonden smaken. Daarom werd er simpelweg bovenop een espresso extra water gegoten en zo is de Americao als koffie ontstaan. .

Koffie zwart

Vaak een algemene term die nog stamt uit de tijd dat wij Nederlanders alleen maar filterkoffie dronken. Als je nu in een restaurant of cafe een koffie zwart besteld dan krijg je 9 van de 10 keer een lungo. En een lungo is niets anders dan een espresso die met de dubbele hoeveelheid water wordt gezet.

Latte

Een caffè latte is toch wel een erg populaire drank in Nederland maar dat is ook wel begrijpelijk. Het combineert de zoetere smaken van koffie met die van melk. Een latte bestaat uit een enkele shot espresso met daarover heen gestoomde melk. De melk hoeft dus niet schuimig te zijn maar eerder vloeibaar. De melk mengt zich op deze manier goed met de koffie zodat de smaken goed door het glas worden verdeeld. De algemene regel voor hoeveelheden is 1/3 espresso en 2/3 gestoomde melk.

Cappuccino

Ook de cappuccino is erg populair in Nederland en wordt net even vaker gedronken dan Latte. Officieel wordt deze drank in Italië alleen in de ochtend gedronken en gaat men gaanderweg over op espresso maar laat je vooral niet gek maken door gewoonte en geniet van je favoriete koffie wanneer je wilt. Wat anders is dan een latte is dat de smaken meer gescheiden (als je niet roert). Hierdoor ontstaat een mooi samenspel tussen de bitter/zoeter koffie aroma’s in combinatie met de melk en het schuim. Ieder met zijn eigen mondgevoel. De algemene regel voor hoeveelheden is 1/3 espresso en 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim.

Macchiato

Deze wordt in Italië verkocht als espresso macchiato wat bevlekte koffie betekent. In de kern lijkt het een simpel recept, dat is het ook wel maar voor een echte espresso macchiato zijn meerdere onderdelen belangrijk. In het kopje hoort 2/3 gevuld te zijn met espresso. Daar overheen schenk je (eventueel met behulp van een lepel) warme melk of meer vloeibare opgeschuimde melk om vervolgens met een lepel 2 theelepels aan schuim in het kopje te doen. Ondanks dat velen alleen melkschuim toevoegen (doe vooral wat je lekker vindt) is een beetje normale melk meeschenken naar het schuim de traditionele manier.

Cortado

Een cortado is een spaanse koffievariant waarbij gestoomde melk (vloeibaar) over een espresso heen wordt geschonken om de bitterheid van de koffie iets weg te nemen en een wat zoetere smaak te geven. De verhouding espresso en gestoomde melk is in verhouding 50/50.

Galao

Ook in Portugal weten ze wel raad met hun koffie. Een puur Portugese koffie is de Galao. Deze lijkt veel op de Cortado alleen dan met meer melk. Ook hier is de basis een goede espresso. Daar overheen schenken wij dan geschuimd melk en lekker veel ook. De espresso vertegenwoordige 1/4 van het volume en het melkschuim 3/4. Tijdens het schenken komt er veel vloeibaar melkschuim mee in het kopje en dat is perfect voor dit recept.

Lungo (Long Black)

De lungo lijkt erg op een Americano als het gaat om de hoeveelheid koffie en water. Het enige verschil is wel dat al het water door de gemalen koffie gaat. Dit zorgt ervoor dat er dus meer koffiesmaken en aroma’s meekomen in het eindproduct.

Mocha

Feitelijk is een mocha niets anders dan een espresso met opgewarmde melk/melkschuim en een vorm van chocolade. Je kunt het hier zo gek maken als je wilt en weet dat het oorspronkelijke recept uit America komt. Nou dan begrijp je vast wel hoe over de top recepten kunnen gaan. De chocolade kan naar voren komen als chocolade melk waar espresso over wordt geschonken en daarna melkschuim. Maar kan ook een stukje chocolade zijn of cacaopoeder. Op Tiktok en Instagram zie ik wel eens video’s over een espressokopje met een stukje chocolade erop die dan zo heerlijk smelt tijdens het inschenken van je espresso. Doe eens gek en leef je uit. Overigens als je een Italiaan vraagt wat een Mocha is dan zal deze direct denken aan een Moka van de fabricant Bialetti welke ook percolator wordt genoemd.

Red eye / black eye / dead eye koffie

Het basis recept voor red eye is een koffie (vaak filterkoffie in de vorm van een Lungo) gecombineerd met een espresso. Black eye heeft dezelfde hoeveelheid koffie maar dan met 2 espresso. En dead eye, jaja je snapt hem al, koffie met 3 espresso. De oorspronkelijke naam van de red eye koffie komt van een nachtelijke vlucht van de west kust van Amerika naar New York. Red eye is het symtoom van een vlucht die in de nacht begint en in de ochtend landt.

Flat white

Een recept dat haar oorsprong vindt in Australië. De basis van dit recept is een dubbele espresso met daar overheen een mooie gladde gestoomde melk. De kunst van deze koffie is dat de melk mooi glad is dus melk opschuimen en vooral goed ervoor zorgen dat er geen luchtbellen meer in de melkschuim zitten. Wals vervolgens het schuimen even rond in het kannetje zodat de melk en het schuim meer samen komen zodat het een mooie gladde stevige melk wordt.

Affogato

Een heerlijk Italiaans recept waarbij je een bol ijs naar keuze neemt en hier een espresso over schenkt.

Cafe au lait

Een Franse manier van koffie waarbij men filterkoffie neemt en hierdoor veel warme melk schenkt. De hoeveelheid melk is een kwestie van voorkeur waarbij wordt uitgegaan van 60 tot 70% melk.

Irish coffee

Een koffie variant die met name als dessert (of na het dessert) wordt gedronken. Het is een koffie waarbij Ierse whiskey wordt aangemaakt met suiker en daar overheen koffie wordt geschonken om alles te mengen. Daar bovenop wordt voorzichtig slagroom gedaan om de koffie af te maken.

Italiaanse koffie / caffè panna

Ondanks dat het vaak Italiaanse koffie wordt genoemd is de traditionele naam caffè panna, koffie met slagroom. En zo simpel is het ook. De basis is een espresso met daar overheen voorzichtig wat slagroom.

Gratis verzending

Gratis bezorging vanaf €50

Betaal veilig

Betaal veilig via iDEAL, Creditcard, Bancontact of Paypal.

Koffiehulplijn

We staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies.

De waardering van bonomi-koffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 32 reviews.
Kan ik je ergens mee helpen?