Iedere koffieboon heeft een andere smaak maar welke invloed heeft branden op de smaak van je koffie eigenlijk?
Ongebrande koffiebonen
Als de koffiebonen rijp zijn dan worden deze plukt en verwerkt. Ze worden dan in de zon te drogen gelegd of gewassen en gedroogd waardoor er een fermentatie plaats vindt. In deze fase is de boon nog niet gebrand waardoor de koffiebonen hun grauwe, groene kleur hebben. De branding zal ervoor zorgen dat de gewenste smaken en aroma’s van de koffiebonen naar boven komen. Hoe langer de koffiebonen worden gebrand hoe donkerder de kleur wordt en vaak hoe intenser de smaak en aroma’s.
Light roast / licht gebrand
En korte branding resulteert in een lichte koffie. Bij zo’n eerste lichte branding komt de smaak van koffie echt naar voren die wij kennen. Met name koffiebonen die fruitige smaken en aroma’s hebben, hebben veel baat bij een lichte branding.
Medium roast / medium gebrand
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een iets hogere temperatuur waardoor de bonen ook iets donkerder worden. Dit zorgt voor een neutrale koffiesmaak.
Dark roast / donker gebrand
Bij deze laatste branding gaat de temperatuur weer iets hoger waardoor de kleur ook weer iets donkerder wordt. Deze laatste branding zie je met name terug bij espresso koffiebonen. Dit komt omdat smaken en aroma’s van chocolade, noten en caramel.
Nu je begrijpt welke invloed branden heeft op de smaak van koffie dan wil je je brandsterkte ook checken voor de Bonomi koffiebonen. Maak dan gebruik van de optie “Smaken” in het menu om de gewenste bonen te vinden.