Jouw koffiekeuze
✅ Koffiebonen rechtstreeks uit Italië  ✅ Gratis verzending boven €50  ✅ Veilig betalen met iDeal  ✅ Van Robusta tot Arabica  ✅ Premium & 100% fairtrade

Koffiebonen soorten en hun smaak

Ondanks dat wij vaak koffie drinken staan wij niet echt stil bij de soorten koffiebonen die er zijn en wat hun smaak is. Ja de meeste mensen weten wel dat er Arabica en Robusta koffiebonen zijn maar toch zijn er nog wel wat meer. Als echte koffieliefhebber willen wij natuurlijk wel weten wat er allemaal op de markt te verkrijgen is en hoe deze koffiebonen smaken.

Arabica koffiebonen (coffae arabica)

De arabica bonen is een van de meeste populaire koffiebonen op het moment. Deze worden het meest verbouwd en worden gezien als een hogere kwaliteit aan bonen. Ruim 60% van alle koffiebonen in de wereld worden verbouwd zijn Arabica koffiebonen. Deze bonen worden op grote hoogte geteeld in gebieden met regelmatig regen maar ook met voldoende schaduw. Misschien is een van de belangrijkste reden dat de Arabica bonen zo veel geteeld worden is wellicht ook door het feit dat de planten makkelijk groeien en ze makkelijk tegen snoeien kunnen. Toch is dit deze plant ondanks het gemak wel erg vatbaar voor virussen waardoor de verzorging best intensief kan zijn en mede hierdoor is de prijs van de Arabica boon hoger dan de Robusta boon.

In algemene zin zijn Arabica koffiebonen milder van smaak. Ze zijn minder zuur, minder bitter en smaak vaak meer naar noten en fruit. Arabica wordt in algemene zin vaak als zoeter ervaren door de drinker. Koffie gemaakt van Arabica bonen smaakt over het algemeen beter als deze warm wordt gedronken of als je het drinkt door het zetten als Pour Over of druppel zetmethode. Als je melk of koud toevoegt aan de koffie zal dit sterk de smaak doen afnemen.

Arabica koffiebonen ondersoorten:

Bourbon koffiebonen – Ontwikkeld door Franse monniken in de 18de eeuw op het eiland Bourbon dat tegenwoordig La Réunion heet. Deze boon kenmerkt zich door de fruitige smaak met zoete caramel smaaktonen. Deze boon is bijzonder populair in Noord en Zuid America en in Afrika. Voor vele ondersoorten is deze boon gebruikt als startpunt voor het ontwikkelen van nieuwe soorten koffiebonen.

Caturra koffiebonen – Ontwikkeld in Brazilie zo rond 1930 is deze boon een afstammeling van de Bourbon koffieboon. Deze boon staat erom bekend dat deze lichte body heeft en een scherme citrus smaak heeft. Deze boon is ook als basis voor het ontwikkelen van de Maracatu en Catimor koffiebonen.

Catimor koffiebonen – Een kruising tussen Timor en Caturra koffieplanten. Deze bonen worden met name in El Salvador, Nicaragua en India geteeld. Het is een snel groeiende plant met veel oogst per jaar.

Timor koffiebonen –

Catuai koffiebonen – In 1949 is deze boon ontwikkeld in Brazilie en is de jaren erna verder door ontwikkeld om steeds betere kwaliteit te krijgen. Het is een kruizing tussen de Mundo Novo en de Caturra koffieplanten. Het is een licht zure koffie met zoete ondertonen.

Geisha koffiebonen – De naam van deze koffiebonen is eigenlijk een foute spelling geweest van de regio waar deze oorspronkelijk vandaan komt. Deze komen uit het Gori Gesha woud in Zuid-West Ethiopie. Het is een uitzonderlijk goede kwaliteit koffie die zowel florale en zoete smaaktonen heeft.

Icatu koffiebonen – Deze in 1993 ontwikkelde hybride Catimor heeft als bijzondere eigenschap dat het veel verschillende smaaktonen heeft waaronder pruim, chocolade en bessen.

Jackson koffiebonen – Binnenkort beschikbaar.

Jamaican Blue Mountain koffiebonen – Een van de eerste gecultiveerde koffieplanten die de wereld kent. In 1728 werd in Jamaica de eerste plantage aangelegd met deze koffieplant. Deze koffiebonen hebben eem lichte smaak met een mild zuurtje en gebalanceerde smaak.

Jember koffiebonen – Ontwikkeld in Indonesie rond 1940 en ontstaan uit een kruizing van Kent en S228 koffiebonen. De bonen hebben een volle body en rijk aan smaak. De smaak is een combinatie van caramel, ahornsuiker en bruine suiker.

Kent koffiebonen – Rond 1920 ontwikkeld hebben deze bonen een hele lichte smaak met zowel florale als kruidige ondertonen.

Kona koffiebonen – Deze bonen vinden hun oorsprong uit zaden van Guatemala die in Hawaii zijn ingezaaid in 1892. De smaak kenmerkt zich door een milde, schone en gebalanceerde smaak. Inmiddels zijn er veel verschillende variaties van de koffieboon beschikbaar.

Maracatu koffiebonen – Dit is een kruising tussen Caturra en Maragogype koffieplanten. De bonen zijn erg groot en worden voornamelijk in centraal America geteeld in de hoger gelegen gebieden. De koffiebonen hebben een erg zure en fruitige smaak.

Maragogype koffiebonen – Deze koffiebonen worden ook wel Olifanten bonen genoemd vanwege de grootte van de boon. De koffie gemaakt van deze koffiebonen heeft een zware boterachtige smaak met ondertonen van citrus en bloemen.

Mocha koffiebonen – Deze koffiebonen komen oospronkelijk uit Jemen en is vernoemd naar de haven waarvan het wordt verscheept (Mokha). De koffie van deze bonen is terecht erg bekend geworden vanwege de aroma’s van chocolade, kaneel en kardamon.

Mundo Novo koffiebonen – Een kruising tussen de Bourbon koffieboon en Typica koffieboon. Een plant met grote opbrengst en die erg goed bestand is tegen de meeste ziektes. De ondertonen van deze koffie worden omschreven als appel, caramel, kaneel en donkere chocolade.

Pacamara koffiebonen – Een kruising tussen de Paca koffieplant en Maragogyre koffieplant zorgt voor een compactere plant met een flinke opbrengt met de smaak die dicht bij de Paca blijft. Ondanks de vergelijking is de Pacamara een stuk fruitiger dan de andere koffie’s die wij in Zuid Amerika vinden. Met name citrus en bessen kunnen duidelijk worden herkent in de smaak.

Pache koffiebonen – Een koffieboon uit Guatemala gemaakt van 2 unique varieteiten uit de koffiebonen familie, de Pache Colis en de Pache Comun. Deze planten hebben een hoge productie en smaken erg soepel waardoor ze ideaal worden gevonden om te gebruiken in koffieblends.

Ruiru koffiebonen – Een wilde soort Arabica koffiebonen die ontstaan zijn in Kenia. Deze bonen hebben een hele unique smaak die heel dicht bij de Robusta bonen komen.

SL-28 / SL-34 koffiebonen – Niet de meest sexy naam in de koffiewereld en dat komt omdat deze bonen door Scott Laboratories is ontwikkeld in Kenia. Leuk feitje is dat 90% van alle exporterende bonen soorten gemaakt is van deze soorten.

Villa Sarchi koffiebonen – Deze plant is een mutatie van de Bourbon koffieplant. Deze mutatie is een kleinere plant dan de Bourbon en produceert koffiebonen met een elegante zuurtje, intense fruitsmaken en een duidelijk aanwezige zoetheid.

Robusta koffiebonen (coffae caniphora)

De volgende meest geproduceerde koffieboon is Robusta. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is de Robusta plant een harde plant en kan deze tegen veel soorten virussen en ziektes. De Robusta leeft in een klimaat dat heet is met onregelmatige regenval en groeit op veel verschillende hoogtes. Robusta bonen hebben over het algemeen ook de dubbele hoeveelheid cafeine vergeleken met Arabica bonen.

Robusta is vaak een krachtigere koffieboon met meer zure aroma’s. Het wordt vaak geassocieerd met aarde aroma’s en heeft wat weg van chocolade. Daarnaast is er een voller mondgevoel dan Arabica en door de grotere cafeine waardoor het als een pittigere smaak wordt ervaren.

Liberica koffiebonen (coffae liberica)

Een van de meeste zelfzame koffieboon is de Liberica. Deze bonen zijn over het algemeen groter dan de bonen hierboven en het is de enige koffieboon in de wereld die een onregelmatige vorm heeft. Elke boon is anders van vorm. Daarnaast is hun smaak ook uniek want deze koffie smaakt niet alleen rokerig maar heeft ook aroma’s van fruit en bloemen. Verder wordt er ook een soort van houtachtige smaak ervaren. Deze koffiebonen zijn het meest te vinden in Zuid-Oost Azie en is goed voor ongeveer 7% van de koffie in de wereld.

Excelsa koffiebonen (coffae liberica var. dewevrei)

Ondanks dat de Excelsa koffiebonen worden geclassificeerd als een Liberica soort is deze wel compleet anders als het gaat om smaak. Deze bonen zijn namelijk zuurder en fruitigere van smaak van de andere Liberica bonen. Daarnaast heeft deze boon ook eigenschappen van zowel licht als donker geroosterde bonen in zich en is deze daarom erg gewenst om nieuwe blends mee te maken. Deze koffiebonen worden vaak gebruikt om de smaak van de koffieblend meer uitgesproken te maken.

Gratis verzending

Gratis bezorging vanaf €50

Betaal veilig

Betaal veilig via iDEAL, Creditcard, Bancontact of Paypal.

Koffiehulplijn

We staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies.

De waardering van bonomi-koffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 32 reviews.
Kan ik je ergens mee helpen?