Jouw koffiekeuze
✅ Koffiebonen rechtstreeks uit Italië  ✅ Gratis verzending boven €50  ✅ Veilig betalen met iDeal  ✅ Van Robusta tot Arabica  ✅ Premium & 100% fairtrade
Verschil Arabico Robusta

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Ondanks dat er veel verschillende koffiesoorten in de wereld bestaan zijn er maar 2 soorten (Arabica en Robusta) die wij gebruiken om koffie mee te maken maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de 2 soorten? Deze koffiesoorten komen van de Arabica plant en van de Robusta plant. Als wij dan kijken naar het marktaandeel van de koffiesoorten dan bestaan zo’n 70% van de koffie uit Arabica soorten.

Het grootste verschil is de smaak

Er zijn veel verschillende smaken herkenbaar in koffie en dat geeft koffiemakers de gelegenheid om mooie melange te maken om iedereen een koffie naar wens te kunnen bieden. Je ziet dan ook dat koffiebranders net als Bonomi zowel Arabica als Robusta bonen mengen tot mooie melanges en zeker met de meer dan 130 ervaring van Bonomi zijn zij in staat heel goed te begrijpen wat mensen lekker vinden. Ook gebruiken koffiebranders heel bewust 100% Arabica of 100% Rubusta. Soms als boon van een enkele lokatie of plantage maar ook als blend van dezelfde koffiesoort.

Als wij dan kijken naar de grootste smaak verschillen dan zien wij dat Arabica meer zoete en verfijnde smaak heeft met een aangenaam mild mondgevoel. Ook wat licht en fris overkomt waarbij een licht zuurtje naar voren komt. De smaak is aromatisch te noemen en heeft daarbij vaak wat weg van fruitige en florale smaaktonen.

Check hier onze 100% Arabica koffie.

Kijken wij naar Robusta en dan zegt de naam het al een beetje, dat is een meer robuuste smaak. Stevig, pittige, bitter. Je snapt dus wel dat koffiebranders vaak een gebalanceerde melange van de 2 maken om te proberen het beste van 2 werelden te combineren.

Check hier onze 100% Robusta koffie.

Laat je echter niet teveel afschrikken door de bovenstaande smaak uitleg. Koffie smaakt in de hele wereld anders. Je mag hoogover wel verwachten dan Arabica bonen dezelfde smaak hebben bijvoorbeeld maar de lokale omstandigheden bepalen sterk de smaak van een boon. Een koffieboon uit India zal namelijk anders smaken dan uit Venezuela. Dit heeft alles te maken met de omstandigheden waarin de koffieplanten worden geteeld. Denk hierbij aan de samenstelling van de grond, de temperatuur, de hoeveelheid water etc. Ga dus vooral op zoek naar een melange die jou het meeste ligt.

Check hier ons hele assortiment.

Wat daarnaast ook wel interessant is om te weten is dat Robusta koffiebonen meer cafeïne bevatten, afhankelijk van de soort wel bijna 2 keer zoveel.

Het uiterlijk is ook anders

Wat wel grappig is om te vertellen is dat er ook een wezenlijk verschil zit in vorm. Arabica koffiebonen zijn in de regel iets groter bij het oogsten en hebben ongebrand een veel groenere kleur terwijl de Robusta boon wat kleiner is en daarnaast wat lichter van kleur is. Na het branden wordt de Robusta boon juist donkerder dan een Arabica boon.

De herkomst van Arabica en Robusta bonen

Koffieplanten groeien uitsluitende in tropische gebieden welke daarom rondom de evenaar bevinden. Dit gebied noemen wij ook wel de Koffiebelt genoemd. In dit gebied is veel zonlicht en warmte die deze planten nodig hebben om te overleven. Hoewel koffieplanten oorspronkelijk uit Ethiopië komen zien wij dat deze inmiddels over de hele wereld binnen deze Koffiebelt worden geteeld.

De koffiebelt

Waarom is Arabica koffie duurder dan Robusta?

Misschien niet een antwoord wat je snel zou verwachten maar Arabica koffieplanten groeien op een grotere hoogte van Robusta. Arabica is een struik die ook iets mindere bonen productie heeft waardoor de oogste lastiger is. Robusta groeit op lagere hoogte waardoor boeren ze op velden kunnen telen. Door de “platte” omstandigheden kunnen deze planten door machines worden bewerkt en hiermee dus ook op grotere schaal geteeld worden. De Robusta koffieplant is ook veel betere in het omgaan met ziektes en plagen, het is dus gewoon een sterkere plant waardoor ze makkelijker zijn om mee te telen waardoor de opbrengt voor de boeren ook wordt verhoogd.

Hopelijk heeft dit artikel wat inzicht gegeven in het verschil tussen Arabica en Robusta koffie. Ondanks deze verschillen is misschien gewoon het belangrijkste, proef en beleef het zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Gratis bezorging vanaf €50

Betaal veilig

Betaal veilig via iDEAL, Creditcard, Bancontact of Paypal.

Koffiehulplijn

We staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies.

De waardering van bonomi-koffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 32 reviews.
Kan ik je ergens mee helpen?