Op zich hoeft het niet ingewikkeld te zijn om elke keer de perfecte koffie thuis te maken maar het komt wel neer op een stukje consistentie en uitvoering. Als je dit artikel leest dan kunnen wij wel zeggen dat je meer dan geïnteresseerd bent in koffie. Wij vinden de smaak van de koffie belangrijk want zo’n kopje met zwart goud moet nu eenmaal goed smaken. Het is een beleving, een momentje voor jezelf waarbij er na enkel koffie een moment van “Aaaaaahhhh…” moet zijn. Het maakt lastige dagen een stuk dragelijker en mooie dagen zelfs nog mooier. Dus als je dit herkent lees dan vooral verder over een aantal tips die wij hebben om keer op keer weer dat geniet momentje te hebben met de perfecte koffie bij jou thuis.
Kies de juiste koffiebonen
Uit een aantal elemente voor de perfecte koffie thuis is deze misschien wel de meest voor de hand. Kies de juiste bonen uit. Hierdoor krijg je als basis de smaken die jij het lekkerste zijn. Ga altijd voor hoge kwaliteit bonen die het juiste brandingsproces hebben gehad. De bonen mogen niet te olierige zijn en een mooie kleur hebben. Het is nog wel eens lastig om een goede boon te vinden want ook prijs is daarin niet alle bepalend. Er zijn koffiebonen in huismerk van supermarkten die echt wel goed zijn maar ook op basis van prijs is vaak wel de kwaliteit te bepalen. Dure bonen hebben vaak een uitgebreid proces waar tijd een aandacht aan besteed wordt dus daar mag je kwaliteit van verwachten. En kwaliteit staat garant voor een mooie smaak zonder nare afdronk of nasmaken.
Zorg voor vers water
Als je veel koffie drinkt is dit waarschijnlijk niet zo’n probleem met het Nederlandse kraanwater. Maar wil je een perfecte smaak beleving probeer dan eens elke keer dat je koffie zet eens vers water uit de kraan te pakken met elke kop. Kraan open, even snel een klein laagje fris vers water erin en je optimaliseert de smaak. Sommige mensen zweren bij echt koudwater en je zou zelfs kunnen experimenteren met verschillende bronwater soorten (zonder prik) want ook dit geeft een accentsmaak af aan je koffie.
Maak je machine geregeld en goed schoon
Ook dit punt lijkt vanzelfsprekend maar in de praktijk komt het veel voor dat mensen hun machines niet regelmatig en/of grondig genoeg schoon maken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat oude koffieresten de smaak van je mooie koffiebonen echt aan tasten. Het advies is dan ook om wekelijks je machine goed schoon te maken wat inhoud dat je de koffieresten goed verwijderd binnen in de machine. Let wel op dat je uitkijkt met schoonmaakmiddelen. Afhankelijk van het gebruik kan je het zetsysteem eens per 2 weken of per maand grondig aanpakken met schoonmaaktabletten en maandelijks ontkalken. En als het even kan is het een idee om eens in de zoveel tijd ook de machine eens goed na te laten kijken door een onderhoudsexpert. Tuurlijk mag het ook minder regelmatig maar voor perfectie is dit ons advies.
Verandering van spijs doet drinken in dit geval
Op een gegeven moment als je altijd dezelfde koffie drink gaat het hele bijzondere er ook wel weer af. Het is daarom belangrijk om af en toe ook eens te varieren in de soorten koffie die je gebruikt. Wil je dus dat blijvende “Aaaaahhhh….” moment houden, koop dan af en toe ook eens wat anders. Je leverancier heeft altijd wel wat anders moois waarmee hij/zij je kan helpen. Ook ons assortiment hebben wij hierop aangepast zodat je wel kan blijven genieten van de Bonomi kwaliteit maar af en toe ook weer even wat anders kan nemen om de dagelijkse koffie spannend te houden.
Gewapende met deze informatie kun je nu een mooie melange voor jou thuis zoeken in onze webshop.
Check voor meer leuke feitjes ook eens onze Instagram of Facebook pagina.