Affogato is wel een heel lekkere Italiaanse klassieker en met dit makkelijke recept kan jouw diner met vrienden echt niet meer stuk. Affogato is letterlijk uit het Italiaans vertaald “verdronken”. Met een beetje fantasie kun je zien dat het bolletje roomijs dat wij hiervoor gebruiken aan het verdrinken is in de koffie. Overigens wordt in Italië verwezen naar “affogato al caffe” en wordt als dessert geserveerd. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van roomijs met een neutrale of vanille smaak. Maar voel je vrij om vooral hierin te experimenteren.
Ondanks dat het een simpele drank is toch even een recept.
RECEPT AFFOGATO:
- Neem een hoog (bij voorkeur smal) glas. Bij gebrek aan beter is elke glas of kop prima.
- Vul het glas met een bolletje vanille ijs.
- Schenk over dit bolletje ijs een shot net gezette espresso, rechstreeks uit je machine is prima maar wat ook culinair leuk is, is om dit aan tafel bij de gast te doen.
- Serveer met een koffielepeltje.
- Serveer direct waarbij in de tussentijd het ijs langzaam wegsmelt in de koffie.
VARIATIES:
Ondanks dat Italianen veel waarde hechten aan traditie zijn er ook veel variaties mogelijk boven op dit recept. Vanille ijs kan je natuurlijk makkelijk veranderen in een andere roomijs smaak zoals chocolade, hazelnoot, mokka lijken ons voor de hand liggen. Misschien is amandel, pistache of iets anders ook lekker, wat is jouw favoriet?
TOPPINGS:
Eet jij wel eens ijs met toppings? Waarom dan niet op je Affogato met dit recept? Denk aan hagelslag, slagroom of honing? Ik kan mij zo voorstellen dat elke seizoen of elk feestje zijn eigen thema en daarmee zijn eigen smaken heeft. Wat ook leuk is, is om een cantucci of een biscotti toe te voegen als het thema italiaans is.
En weet je wat ook lekker is? Een shotje likeur! Probeer dit recept ook eens met Bailey’s, Amaretto, Bicerin of Kahlua (of welk andere likeur je ook wilt proberen).