Is koffie die je zakelijk inkoopt wel aftrekbaar van de belasting want de dag begint met… Koffie, natuurlijk! Niets is lekkerder als ‘s morgens vroeg met het personeel een kopje koffie te drinken. Goed voor de sociale contacten en het start de dag net even beter. Geen kantoor zonder koffie. Maar de aanschaf van een koffieautomaat is niet goedkoop.
Op een dag gaat er heel wat koffie
doorheen. Misschien wel liters. Bedrijven die waarde hechten aan hun koffie,
gebruiken echte bonen. Gaan er meerdere liters koffie doorheen, dan kun je ook
rekenen op de inkoop van meerdere kilo’s koffiebonen. Een vrij dure
aangelegenheid, maar wel noodzakelijk. Kun je als ondernemer eigenlijk de
koffie aftrekken bij de belasting?
Koffie is aftrekbaar
Het antwoord op de vraag: ‘Is zakelijke koffie aftrekbaar?’ is simpel: ‘Ja’. Maar er zijn wel een paar voorwaarden waar je je aan moet houden. Koffie valt voor ondernemers namelijk onder de aftrekpost ‘voedsel, drank, studiereizen en dergelijke’. Goed om te weten: koffie is alleen aftrekbaar voor bedrijven met meerdere collega’s. Als zzp’er koffie aftrekken, mag dus niet.
De koffieautomaat moet worden afgeschreven op jaarbasis. De btw op de aanschaf van koffie mag verrekend worden in de omzetbelasting. Hoe je dit op een handige en zakelijk interessante manier doet, is goed om na te vragen bij de belastingadviseur of de Belastingdienst.
Klik hier om een gratis proefpakket aan te vragen.
Koffie aftrekken als zzp’er?
Kun je zakelijke koffie aftrekken van de belasting? Het kwam al kort voorbij: koffie aftrekken als zzp’er. Dat kan niet. De Belastingdienst vindt namelijk dat je als zzp’er ook gewoon btw op koffie moet betalen. Het is een privé-uitgave. Het wordt anders als je koffie inslaat omdat je vaak klanten en opdrachtgevers over de vloer hebt. Daarbij maakt het niet uit of de opdrachtgever bij de zzp’er thuis of op kantoor langskomt.
Belangrijk is dat je privé en zakelijke uitgaven goed gescheiden houdt. Koffie die je uit de automaat drinkt, is niet vrij van btw als je deze zelf drinkt. Is het kopje koffie voor de opdrachtgever, dan mag je de btw terugvragen. Hoe dat precies zit, kan ook worden nagevraagd bij de belastingadviseur of de Belastingdienst.
Een koffiecontract: fiscaal
aantrekkelijk?
Het is een goed idee om een koffieautomaat met een koffiecontract voor meerdere jaren aan te schaffen. Fiscaal is dit aantrekkelijk. Hoe aantrekkelijk dit is, hangt dus af van je persoonlijke situatie: heb je een groot bedrijf met een pand en veel medewerkers, dan heb je meer profijt dan als zzp’er.
Je mag de btw van het hele contract aftrekken. De kosten van het contract bestaan meestal uit de kosten voor de koffie zelf, het lease- of koopcontract van de machine en het servicecontract voor onderhoud aan de machine.
Welk tarief geldt voor koffie?
Voor koffie geldt een btw-tarief van 9 procent. Daar moet rekening mee gehouden worden bij het aftrekken van de btw. Veel ondernemers verwachten dat ze standaard 21 procent mogen aftrekken, maar dat is niet zo bij koffie. Omdat het onder de categorie ‘dranken’ valt, betaal je maar 9% en mag je dus maar 9% aftrekken.
Het is dus goed om hier rekening mee te houden. Anders kun je bij controle rekenen op een gepeperde rekening van de fiscus. Je hebt dan namelijk onterecht te veel btw terug ontvangen. Dan moet er terugbetaald worden, en dat is zonde. Dan kun je beter nog een kopje koffie extra halen.
Wil je een offerte op maak voor heerlijke traditionele koffie voor op de zaak? Stuur ons dan een bericht via de onderstaande button:
Goede koffie van Bonomi
Bij een opdrachtgever of bij collega’s maak je pas echt een goede indruk met lekkere koffie. Zeker met een merk als Bonomi. Dat is een gerenommeerd merk met een uitstekende reputatie. Bonomi Koffie is een exclusieve leverancier in Nederland van deze koffie. Maak snel jouw keuze!
Nu duidelijk is dat zakelijke koffie aftrekbaar is van de belasting dan kun je nu een mooie melange voor jou thuis zoeken in onze webshop.
Check voor meer leuke feitjes ook eens onze Instagram of Facebook pagina.
*9% btw i.p.v. 6% ?
Foutje van het huis. Hartelijk bedankt om het op te merken, Jimmy!