Jouw koffiekeuze
✅ Koffiebonen rechtstreeks uit Italië  ✅ Gratis verzending boven €50  ✅ Veilig betalen met iDeal  ✅ Van Robusta tot Arabica  ✅ Premium & 100% fairtrade
Onderhoud espressomachine

Waar moet je rekening mee houden bij een echte espressomachine zoals een Cimbali?

Hoe gaaf is het om een echte La Cimbali, Pavoni of een Marzocco te hebben maar wat komt er kijken wij het hebben van een eigen (vintage) espressomachine en wat voor onderhoud heeft zo’n machine nodig?

Aanschaffen van een espressomachine

Het zal je niets verbazen dat de prijs van espressomachines hoog ligt. Dit heeft alles te maken met de techniek en (hand)werk dat erin zit. Om de perfecte espresso te kunnen maken moeten de omstandigheden perfect zijn. Denk aan temperatuur, denk aan druk, denk aan tijd. Dit alles zorgt ervoor dat met name de Italianen het tot een kunst hebben verheven, het maken van een espresso. En dat kost nu eenmaal geld en dat proef je ook. Dat heb je immers ook als je een Volkswagen met een Ferrari vergelijkt. Je krijgt kwaliteit voor het geld dat je ervoor betaalt. De vraag is alleen wel wil je een Ferrari of voldoet een dikke Audi ook? De aanschaf van een espressomachine is leuk en mooi maar zal deze voldoen aan al je wensen? Of is het gewoon een hebbedingetje en kan je het jezelf permiteren?

Een reguliere espressomachine zal je zo rond de 800 euro kosten. Een vintage espressomachine zal in goede staat zo’n 1500 euro kosten en afhankelijk van de staat en zeldzaamheid een veelvoud hiervan kosten. Wees je er wel van bewust dat een volautomaat geen espressomachine is. Dat is niet goed of slecht maar gewoon anders. De kwaliteit van een machine kun je vaak goed herleiden aan de prijs. Dat is natuurlijk niet 1 op 1 een relatie maar met een klein beetje achtergrond onderzoek zul je zien dat de prijs en kwaliteit vaak hand in hand gaan.

Moeilijke bediening

Met een volautomaat druk je op de knop “espresso” en hij doet zijn ding. Begint met malen, plaats de gemalen koffie in het zet-element, bevochtigd de gemalen koffie, laat het trekken, bouwt druk op om vervolgens onder druk warm water door de gemalen koffie heen te laten vloeien. Vervolgens landt er een mooie stroom espresso in je kopje, lekker! Bij een espressomachine werkt het iets anders en is het proces meer bewerkelijk maar als gevolg daarvan kan je het proces wel beter sturen. Met andere woorden, het perfecte kopje espresso komt daarmee steeds dichterbij. Je zult de koffie moeten malen op de juiste maalgraad en daarnaast de espressomachine moeten instellen om de voor jou perfecte espresso te maken. Dan is er ook nog het proces van het maken van een kopje espresso waarbij met name vintage machines een eigen manier hebben van handelen. Timing is daarbij een belangrijk element waar je heel bewust mee bezig moet zijn. In de video aan het einde van dit bericht kun je zien hoe met name vintage espressomachines werken. Heel gaaf maar zeker iets om niet te licht te nemen. Zie het als auto rijden in een oldtimer, het vergt gewoon wat meer moeite.

Schoonmaken en onderhoud van een espressomachine

Het schoonmaken van je koffiemachine is een must want als er koffierestanten achterblijven dan geeft dit een onaangename bittere smaak af aan je koffie. Bij een espressomachine is dat niet veel anders maar je kan wel geconfronteerd worden met extra lastige schoonmaak door lastige onderdelen. Dit soort problemen zul je bijvoorbeeld bij een volautomaat niet hebben. Een volautomaat is gemaakt voor het gemak met een prima smaakbeleving. Een espressomachine is gemaakt voor de perfecte smaak en daarmee zul je het op de koop toe moeten nemen dat gebruiksgemak minder is waardoor de schoonmaak echt wel wat meer tijd kost. Naast je espressomachine heb je ook je koffiemolen die goed schoongehouden dient te worden. De schoonmaak moet je wel goed bijhouden want ook als een onderdeel van de machine kapot gaat als gevolg daarvan is dat wel weer extra kosten.

Waarom zou je een espressomachine dan aanschaffen?

Nu ben ik niet echt een autofanaat maar maak graag de vergelijking met oude of luxe auto’s. Waarom zou je een dure of oude auto willen rijden? Voor de soepele rit? Voor de ervaring van het rijden? Van de waardering van het vakmanschap? Omdat hij gewoon mooi staat op je oprit? Het is natuurlijk wel een plaatje. Zo ook een espressomachine. Een mooie glimmend chrome machine die op je aanrecht pronkt. Espresso waarbij engelen zingen bij het zetten ervan. De geur van ambrozijn die in je kopje vloeit. En voor sommige mensen zelfs de lol van het klussen aan je eigen machine. Wat je reden dan ook is zorg ervoor dat je er een weloverwogen beslissing in neemt en weet waar je aan begint als het gaat om kosten en onderhoud van je espressomachine. Als je dat hebt gedaan dan zul je ongetwijfeld veel plezier hebben aan je (vintage) espressomachine of je alternatieve manier van espresso of koffie zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis verzending

Gratis bezorging vanaf €50

Betaal veilig

Betaal veilig via iDEAL, Creditcard, Bancontact of Paypal.

Koffiehulplijn

We staan voor je klaar om je te voorzien van persoonlijk advies.

De waardering van bonomi-koffie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 32 reviews.
Kan ik je ergens mee helpen?